Momenteel werken wij aan onze webportal. Onze excuses voor het ongemak. Neem contact op met onze afdeling Verkoop +31 (0)40 20 88 582
Momenteel kan de prijs voor dit artikel niet worden getoond. Probeer het later nog eens of neem contact op met onze afdeling Verkoop +31 (0)40 - 20 88 582 of stuur een e-mail naar verkoop@mcb.nl
“Er wordt wel eens negatief over aluminium gesproken vanwege het hoge energieverbruik voor de eerste productie, maar als het er eenmaal is, is het ideaal. We noemen het bij TU/ecomotive ook restmateriaal in plaats van afval.”
Het viel me tijdens een reis in Scandinavië op dat er bij de ingang van gebouwen soms ‘blikjespletters’ stonden. Mensen gooiden hun gebruikte blikje hierin als ze naar binnen liepen, waarna het direct werd geplet om de handling makkelijker te maken. Daar zijn ze blijkbaar veel verder dan wij met metalen verpakkingen.
Ik krijg de laatste tijd steeds vaker vragen over aluminiumlegeringen die niet standaard op voorraad liggen in de West-Europese handel, zoals ENAW 5052, AA 6061 en ENAW 6060. Je vraagt je af: hoe komen ze aan deze legering? En wat zijn de alternatieven? Dat leg ik hieronder uit. Eerst iets over de achtergrond van deze vragen.
We krijgen van klanten regelmatig vragen of aluminium bestand is tegen stoffen als azijnzuur, chloroform, methanol, aceton etc. Onze metaaldeskundige Wonnie van Beek geeft hieronder antwoord.
De Europese aluminiummarkt zit weer in rustig vaarwater, wat gelukkig ook weer stabiele prijzen oplevert. In het begin van het jaar hadden we te maken met twee grote problemen die nu zijn opgelost. Een aluminiumsmelter van Hydro in Brazilië was vanwege milieuproblemen lang gesloten en vanuit de VS werd de Russische aluminiumleverancier Rusal geboycot. Inmiddels is die smelter weer aan het werk en mogen Amerikaanse bedrijven weer bij Rusal kopen.
We hebben vorig jaar een partij aluminium tranenplaten gezaagd waarmee iets opvallends gebeurde: het gedeelte achter de zaag bleef vlak, maar het stuk voor de zaag boog zo krom als een hoepel. Op het oog zat er geen spanning in, maar spanning is een raar fenomeen. In dit geval lag het eraan hoe de spanning in de plaat verdeeld was: als je dat verbreekt, komt de spanning er op een andere plek uit.
“Aluminium met RVS-look is echt overal toepasbaar, ik heb zelfs al speakers van het materiaal gezien.” Lambert van de Schans is Projectmanager Aluminium bij MCB, hij is erg enthousiast over de ‘aluminium met RVS-look’: “Klanten vragen er steeds vaker naar. Ik zou het ook graag in het nieuwe interieur van de MCB-kantoren willen zien.”
“We krijgen de laatste tijd veel vragen van verspaners over loodvrij aluminium. In het kader van de RoHS wetgeving moeten steeds meer aluminiumverwerkers rekening houden met het loodgehalte.” Paul Gielen is Projectmanager Aluminium bij MCB, en vooral bezig met aluminium langgoed. Zijn klanten vragen steeds vaker naar loodvrij aluminium: “We adviseren klanten om expliciet aan te geven wat ze willen, wat hun wensen zijn wat betreft het loodgehalte. Dat gehalte beïnvloedt namelijk hun werk, maar de mechanische waardes zijn gelijk.”
“We krijgen veel vragen over de buigkwaliteit van aluminium staf en profiel, vooral rondstaf en buis. Klanten gaan er altijd van uit dat aluminium ‘zacht’ is en dus buigbaar, maar dat is een misverstand.” Paul Gielen is Projectmanager Aluminium bij MCB. Hij benadrukt dat klanten expliciet bij de bestelling moeten vragen om buigbaar aluminium: “Het standaard aluminium staf van MCB is geen buigkwaliteit; er is een warmtebehandeling op geweest die het te hard heeft gemaakt om te buigen.”
Iedereen die buiten wel eens op een metalen trap heeft geklommen, kent de tranenplaat. De tranen moeten immers voorkomen dat je uitglijdt en nog veel sneller naar beneden gaat. De aluminium tranenplaten behoren tot de sterkste in het plaatassortiment van MCB. Hieronder wordt onder andere uitgelegd welke soorten er zijn, hoe ze vervaardigd worden en waar op gelet moet worden bij verwerking.
In deze koude tijden krijgen we van klanten altijd vragen over de corrosie van aluminium. Onze aluminiumdeskundige Ton Clermont legt uit waarom je aluminium niet meteen uit moet pakken als het binnen is gekomen.
De wereldwijde aluminiumprijs piekte onlangs flink, omdat een aluminiumfabriek in Brazilië het afvalputje niet had opgeruimd. Dat is misschien wat overdreven -er ligt een flink conflict achter tussen eigenaar Norsk Hydro en de Braziliaanse overheid- maar het is wel tekenend. Een kleine verandering in de aluminiummarkt kan direct grote gevolgen voor de prijs hebben. Als gevelbouwer moet je bij de toepassing van aluminium dus goed op de prijsontwikkeling letten, misschien nog wel méér dan in andere branches. Ik leg het hieronder uit, maar eerst wat over de aluminiumprijs.
“Het zijn beweeglijke tijden, erg interessant als je het mij vraagt. De prijs van een ton aluminium voor levering binnen drie maanden is in twee weken tijd met 30% verhoogd naar het hoogste niveau sinds 2012. Dit heeft alles te maken met sancties die de VS hebben ingesteld tegen Rusal, de grootste aanbieder van bauxiet buiten China. Strijdig tegen die extreme verhoging zien we deze week een extreme daling van 10%, als hoop op verlichting voor sancties voor Rusal. Rusal heeft wereldwijd contracten met veel aluminiumfabrieken, dus de sancties van de VS treffen de hele markt.”
“Met enige regelmaat krijgen we vragen van onze klanten over de prijsontwikkeling van aluminium. Niet méér dan logisch, deze was over het laatste halfjaar op zijn zachtst gezegd hectisch te noemen. Zo zagen we o.a. een snelle prijsstijging in augustus, gevolgd door een scherpe daling in november. De ontwikkeling van de aluminiumprijzen is en blijft onvoorspelbaar, maar de belangrijkste koersschommelingen kennen wel allemaal dezelfde oorsprong: China.”
Regelmatig komen er vragen binnen over een niet fraai uiterlijk van geanodiseerd aluminium. Het is dan vlekkerig, streperig of vertoont een niet egaal uiterlijk. Vandaar een 2-luik over anodiseren en de problemen die kunnen ontstaan. In dit deel 1: wat is anodiseren, decoratief en technisch anodiseren en hard-anodiseren? De volgende keer deel 2: de meest voorkomende ‘klacht’: het vlekkerige en streperige uiterlijk van de anodiseerlaag.
“Mijn vader werkt nu zo’n 30 jaar bij MCB. Hij gaat nog steeds vol trots en passie naar het werk. We sparren ook bijna elke avond over de processen en activiteiten die goed en fout gaan. Zo hebben we bijna elke dag een werkoverleg, haha.”
“We zijn een studententeam dat meedoet aan de ‘Formula Student Competition’, bedoeld om studenten klaar te stomen voor de industrie. Het motto van de competitie is dat de snelheid van je raceauto ontstaat uit het ontwerp. Het is dus geen race maar een ontwerpcompetitie, de race is de test van het ontwerp.”
“De stage bij MCB is heel goed bevallen, iedereen had het druk maar maakte toch tijd voor ons. Ze zien het nut ook van wat we aan het doen zijn, dat is natuurlijk ook heel plezierig.”